Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Το τελευταίο χρονικό διάστημα είμαστε μάρτυρες της «βάρβαρης ανακαίνισης»  του Παλαιού Τουριστικού Περιπτέρου της Ερέτριας.

Ενώ ο τόπος στερείται παντελώς χώρου πολλαπλών χρήσεων, Λόγου – Τέχνης – Πολιτισμού, αποφασίστηκε η μετασκευή του σε χώρο Γραφείου Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου. Και τούτο «προς δόξας της ματαιοδοξίας» να υπάρχει γραφείο με θέα τη θάλασσα!
Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά, η έλλειψη σεβασμού στην πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά.
Το Τουριστικό Περίπτερο,(αρχιτέκτων: Κ. Διαλεισμά – 1959), αποτέλεσε μέρος μιας σειρά έργων, της τουριστικής ανάπτυξης της μεταπολεμικής περιόδου, κατά την οποία ο Άρης Κωνσταντινίδης ηγήθηκε μιας νέας αρχιτεκτονικής φόρμας, και η αρχιτεκτονική ορισμένων κτιρίων από αυτά, διδάσκεται στις αρχιτεκτονικές σχολές της Ελλάδας και περιλαμβάνεται στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία.
Από το 2003 ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων διεκδικεί με αισιόδοξα μηνύματα, τον χαρακτηρισμό των κτιριακών έργων του Ε.Ο.Τ ως διατηρητέων, μεταξύ αυτών και του Τουριστικού Περιπτέρου της Ερέτριας (συμπεριλαμβάνεται στο σχετικό κατάλογο).
Το δημόσιο χρήμα λοιπόν, δεν κινδυνεύει μόνον από ποινικές κολάσιμες πράξεις κατάχρησης ή διαφθοράς. Κινδυνεύει το ίδιο από πολιτικές κολάσιμες πράξεις διασπάθισης του, μη χρήσιμης διαχείρισης του, ξοδεύοντας άσκοπα και σε έργα εφήμερα πρόχειρα χωρίς μακρά πνοή.
Δεν μας εξέπληξε η συνηθισμένη υποταγή του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, στο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» του κ. Δημάρχου.
Μας προκάλεσε δε έκπληξη η «εκκωφαντική» σιωπή της κοινωνίας και των πολιτιστικών φορέων του δήμου.
Ζητάμε την άμεση παύση των όποιων εργασιών, την λειτουργική απόδοση του χώρου στον πολιτισμό και τους πολίτες, ύστερα από σοβαρή αρχιτεκτονική μελέτη. 
                                              Η  Οργανωτική Επιτροπή της
                             Δημοτικής Κίνησης Ενεργών Πολιτών – ΔΗ.Κ.Ε.Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου